علت افسردگی چیست؟

علت افسردگی

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

علت افسردگی چیست؟

علت بوجود آمدن افسردگی در افراد شرایط و موقعیت های استرس زا و ناراحت کننده ای است که فرد در آن ها قرار می گیرد در واقع افسردگی واکنش نامعقول فرد به شرایط است. روانشناسان معتقدند به طور میانگین از هر ده نفر یک نفر مبتلا به افسردگی است و این اختلال روحی وابسته به دوره خاصی از زندگی و یا  جنسیت نیست. افسردگی ممکن است در نوجوانان نیز ایجاد شود و تا زمان سالمندی ادامه یابد. پیدا کردن علت افسردگی یکی از مهم‌ترین اقدامات در پروسه مشاوره افسردگی است. در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با اصلی ترین علت افسردگی و عوامل موثر در شدت یافتن آن آشنا کنیم.

علت افسردگی

تعریف افسردگی

یکی از اختلالات روحی که منجر به از دست دادن انگیزه در افراد می شود، افسردگی است. افسردگی بیماری بدون چهره ای است که بسیار آهسته وارد زندگی افراد می شود و تمام شور و نشاط و انگیزه لازم برای ادامه زندگی و لذت بردن از آن را از او سلب می کند. در دنیای امروز محرک های زیادی را می توان فاکتور اصلی ایجاد افسردگی دانست که از مهمترین آن ها تجربه طولانی مدت استرس، غم و اندوه است البته گاهی افسردگی ریشه وراثتی دارد و از والدین به فرزندان منتقل می شود. افسردگی اختلال روانی است که ممکن است در برخی از مراحل زندگی عود کند و مجددا درمان پذیرد، در مراحل ابتدایی تغییر سبک زندگی باعث درمان افسردگی می شود.

مهمترین دلایلی که باعث افسردگی می شوند

ایجاد افسردگی در افراد عمدتا به دلایل مختلفی است که اصلی ترین علت افسردگی از نظر متخصصان،عوامل استرس زا و طولانی شدن زمان آن است. برخی از افراد در برابر عوامل استرس زا توانمندی بیشتری برای مقابله و رفع آن دارند. این امر سبب می شود تا پایداری بیشتری نسبت به افسردگی داشته باشند. اما برخی دیگر از افراد به واسطه ناتوانی کافی از رویارویی با مشکلات، حالات منفعل و ناخوشایندی را مرتبا تجربه می کنند.

 موارد مهم دیگری که می توانند باعث افسردگی شوند عبارتند از: 

  • تنهایی 
  • نگرانی های شدید پیرامون عدم توانمندی مقابله با مشکلات 
  • عدم توانمندی در کنترل استرس و اضطراب
  • از دست دادن عزیزان و طولانی شدن غم و اندوه
  • نداشتن مهارت های فردی برای کنار آمدن با شرایط

 کاتالیزورهای افسردگی

زمانی که فرد از افسردگی رنج می برد برخی از عوامل باعث تشدید افسردگی در آن ها می شود در واقع این عوامل مانند یک کاتالیزور عمل می کنند و باعث پیشرفت سریعتر افسردگی می شوند. مصرف داروهای درمانی و یا قرار گرفتن در شرایط خاص از مهمترین این عوامل هستند. از دیگر پارامترهای منفی تاثیر گذار بر افسردگی افراد موارد زیر است:

  • فشار اطرافیان: یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین عوامل تشدید کننده افسردگی در افراد، فشار و سرکوب های اطرافیان است. اطرافیان بواسطه ناخوشایندی از اقدامات و حالات فرد افسرده و به منظور تغییر در او اقدام به توصیه ها و ایجاد فشار های زیادی بر روی فرد می کنند که این عامل می تواند تاثیرات منفی مخرب تری را در روند افسردگی فرد داشته باشد.
  • مصرف داروها: افرادی که افسرده هستند، با مصرف داروهای درمانی غیر از داروهای روانی، زمینه های شدید تری از افسردگی را در خود احساس می کنند. داروهای ضد ویروسی و ایزوترتینوئین ها که برای درمان های پوستی تجویز می شوند تاثیرات منفی و مستقیمی بر روی سطح افسردگی در افراد دارند.
  • مواد مخدر: در بسیاری از موارد مشاهده شده که مصرف مواد مخدر می تواند تبعات وجود افسردگی در افراد را تشدید کند. برخی از افراد با تصور این که مواد مخدر می تواند ناراحتی ها و فشار های روحی ناشی از افسردگی آنان را کاهش دهد، اقدام به مصرف مواد مخدر می کنند. اما در دراز مدت این عامل سبب وابستگی شدید و ناتوانی در کنترل معضل اعتیاد می شود که خود به عنوان عامل تشدید کننده افسردگی شناخته می شود.
  • ساختار مغزی: تغییرات میزان میپوکامپ مغز و اندازه نامتعادل آن نیز بر تشدید افسردگی تاثیر گذار است. برخی از افراد به دلیل داشتن اندازه متفاوت در این ناحیه، با ابتلا به افسردگی، سطوح شدیدتری از این اختلال را تجربه می کنند.

بررسی افسردگی در زنان و مردان

تجربیات روانشناسان و آمار محققان در این زمینه حاکی از آن است که افسردگی در زنان و مردان به میزان یکسان ولی با شرایط مختلف دیده می شود. مردان در سنین کهولت و پیری و پس از از دست دادن همسر و فرزندانشان دچار افسردگی های شدید می شوند اما زنان افسردگی را در سنین میان سالی و در برابر مشکلات و اتفاقات مهم زندگی خود تجربه می کنند از جمله این موارد می توان به افسردگی پس از زایمان اشاره کرد.میزان افراد افسرده در زنان و مردان تقریبا یکسان است اما در جوامع مختلف این آمار متفاوت است. این تفاوت همچنین می تواند ناشی از تغییرات فرهنگی و سبک های مختلف زندگی نیز باشد.

علت افسردگی

 

افسردگی در کمین کمال گراها

بسیاری از افراد دارای کمال گرایی افراطانه، استعداد بیشتری برای ابتلا به افسردگی دارند. کسانی که همواره در صدد کسب نظرات مثبت دیگران هستند و یا از توانمندی های خود انتظاری فراتر از حد معقول دارند، در مراتب مختلف زندگی اقدام به سرزنش خود می کنند و این تکرار سرزنش ها به عنوان رفتاری درونی در آن ها ایجاد می شود که سبب اصلی افسردگی می شود. کمال گرایی در شرایط زیر می تواند افسردگی را تشدید و بحرانی کند:

  • داشتن استانداردهای بالای زندگی و عدم توانمندی در رسیدن به آن ها سبب ایجاد افسردگی در افراد می شود.
  • تمرکز بر روی عوامل ایجاد شکست و ترس از ابتلا به آن ها سبب تغییر نگرش و منفی شدن آن در فرد می شود.
  • عدم احساس رضایت از انجام کارها و نگرانی از بروز مشکلات جانبی سبب ایجاد ذهن خسته و مشوش می شود.
  • احساس دائمی بی کفایتی و بی ارزشی نیز فاکتور مهمی است که در ارتباط میان افسردگی و کمال گرایی مطرح می شود.

تغییراتی که افسردگی در مغز افراد ایجاد می کند

افسردگی می تواند سبب تغییراتی در ساختار مغزی افراد شود. بروز برخی از التهابات بر روی نواحی مختلف مغز و تورم رگ های آن از جمله تاثیرات نامطلوب افسردگی در افراد است. تخریب ارتباطات میان مدارهای مغزی و مسیرهای عبوری بواسطه نگرانی ها و استرس های دائمی در افراد ایجاد می شود و همین امر به تفکرات منفی و نامطلوب همیشگی در فرد منجر می شود. از دیگر تغییراتی که افسردگی بر روی ساختار مغزی افراد ایجاد می کند موارد زیر است:

  • ایجاد سلولهای کم تحرک در ناحیه مغزی
  • ایجاد التهابات به عنوان عامل مهم کنترل محرک های منفی
  • کاهش ارتباط میان مسیرهای انتقالی و مدارهای مغزی

افسردگی وراثتی

داشتن والدین افسرده و یا بودن افسردگی در افراد نزدیک و وابستگان می تواند زمینه را برای بروز افسردگی در افراد آماده کند. انتقال خصوصیات اخلاقی از والدین به فرزندان بسیار مشهود است و افسردگی نیز می تواند از آنان به فرزندان به عنوان ارث انتقال یابد. عدم تمرکز در کودکان و داشتن پرخاشگری و نامطابقتی با محیط از نشانه های افسردگی وراثتی در کودکان است.

روابط اجتماعی ناموفق و بروز افسردگی

امروزه یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین عوامل ایجاد افسردگی در افراد، تنهایی، نداشتن روابط اجتماعی موفق، عدم توانمندی در برقراری ارتباط با دیگران  شکست عشقی است به همین خاطر بعضی از افراد به افسردگی بعد از طلاق دچار می شوند. علاوه بر این موارد تنهایی، سبب کاهش میزان مقاومت بدنی در برابر بیماری ها و ویروس ها می شود زمانی که فرد تنهایی زیادی را تجربه می کند و توانمندی برای برقراری ارتباط با سایرین ندارد، سیستم دفاعی بدن او به شدت کم کار می شود و زمینه های بروز بیماری ها در او ایجاد می شود.

ناراحتی ها و نداشتن همراهانی برای گفتگو پیرامون مشکلات و عوامل منفی زندگی می تواند فرد را مستعد افسردگی کند. بسیاری از افرادی که دارای اختلالات افسردگی هستند پس از یافتن فردی امین و ایجاد گفتگو با او، خود را رهاتر از قبل می بینند و سنگینی مشکلات را به نسبت قبل کمتر حس می کنند.

در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را با جوانب مختلف افسردگی و موارد مختلف علت افسردگی آشنا کنیم و پیرامون پارامترهای تاثیر گذار بر روی افسردگی اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. در صورتی که پیرامون موارد فوق دچار ابهام و یا سوالی هستید و یا نیازمند به دریافت مشاوره های تخصصی در این زمینه اید به شما پیشنهاد می کنیم با مشاوران و متخصصان ما در مرکز نوا مشاور تماس حاصل فرمایید. نوا مشاور پایگاه امن و اطلاع رسان دقیقی است که شما را در دستیابی به سطح مطلوبی از آرامش و شادی در زندگی حمایت و هدایت می کند.

 

  • مهمترین عامل افسردگی چیست؟
  • چه عواملی به افسردگی منجر می شوند؟
  • چرا احتمال افسردگی در افرادکمال گرا بالاتر از سایرین است؟

 

 

 

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

علت افسردگی چیست؟

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

آخرین مقالات

پیمایش به بالا
Call Now Buttonتماس با مرکز مشاوره