داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

داروهای ضد افسردگی

افسردگی یکی از شایع ترین اختلالاتی است که علائم آن به سرعت تشخیص داده می شود و بعد از آن فرد افسرده باید به دنبال درمان باشد. مصرف داروهای ضد افسردگی یکی از راه های درمان افسردگی شدید است که حتما باید تحت نظر پزشک انجام شود زیرا مصرف بیش از حد یا قطع ناگهانی آنها باعث بروز عوارض جبران ناپذیری می شود. در نتیجه برای دارو درمانی حتما باید به پزشک مراجعه کرد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای مختلف و زیادی برای درمان افسردگی وجود دارد که بعد از مراجعه به کلینیک و تشخیص پزشک با توجه به شدت و نوع افسردگی یکی از دارو های ضد افسردگی تجویز می شود. هر یک از دارو های ضد افسردگی عوارض و عملکردی متفاوت دارد زیرا شدت اثر گذاری آنها باهم متفاوت است. در ادامه انواع داروهای ضد افسردگی را شرح داده ایم:

ضد افسردگی های سه حلقه ای

ضد افسردگی های سه حلقه ای از اولین داروهایی هستند که برای درمان افسردگی تجویز می‌ شوند. این نوع دارو ها به دلیل اینکه در ساختار شیمیایی آن‌ ها سه حلقه وجود دارد؛ ضد افسردگی سه حلقه ای نامیده می شوند. از انواع این داروها می‌توان به میرتازاپین، ایمی پرامین، دسیپرامین، آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین اشاره کرد.

عملکرد داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

عملکرد اصلی این نوع دارو ها به این صورت است که عملکرد انتقال دهنده‌ های سروتونین و نوراپی ‌نفرین را افزایش می دهند و مانع از بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین شده و از این طریق در درمان افسردگی اثر می گذارند. 

کاربرد داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای معمولا برای کاهش علائم افسردگی و درمان آن تجویز می شوند. همچنین این دارو ها برای درمان افسردگی اساسی، افسرده خویی، اختلالات اضطرابی، اختلال وسواس فکری عملی، مشکلات خواب، اعتیاد، اختلال خوردن، درمان فوبیا، اختلالات اضطرابی، اختلال وسواس جبری، اختلالات خوردن و درمان زود انزالی، میگرن، اختلال درد مزمن و درد نوروپاتیک کاربرد دارد.

عوارض داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

معمولا داروهای سه حلقه ای زمانی تجویز می شوند که سایر دارو ها موثر نباشند زیرا این نوع دارو ها باعث ابتلا شدن به دیابت، افزایش فشار خون و اضافه وزن را افزایش می دهند که در پی آن بیماری های قلبی عروقی بروز می کند. از دیگر عوارض مصرف این دارو ها می توان به کاهش میل جنسی، خواب آلودگی، خشکی دهان و تاری دید اشاره کرد.

مهارکننده‌ های مونوآمین اکسیداز

این نوع دارو ها در دسته دومین گروه ضد افسردگی قرار دارند اما به دلیل عوارض شدید آن فقط برای افسردگی های شدید تجویز می شود. این نوع مهارکننده ها با قرص های چند حلقه ای ضد افسردگی و مهارکننده های اختصاصی سروتونین رقابت می کنند و برای درمان فوبیای اجتماعی موثراند. دارو های زیادی زیر مجموعه مهارکننده های مونوآمین اکسیداز هستند. چند نمونه از آنها عبارتند از:

  • پرولین و کلر پارژین
  • ایزونیازید و ایپرونیازید
  • موکلوبماید و بروفارومین
  • تولوکساتون

عملکرد مهارکننده های مونوآمین اکسیداز

مونوآمین اکسیداز ها به راحتی از دستگاه گوارشی جذب می شوند. غلظت این دارو در کبد و لوله گوارشی و اعصاب سمپاتیک از همه جا فراوان تر بوده و همچنین در مسیر گوارشی مسئول متابولسیم تیرامین نیز می باشد تا مانع از افزایش فشار خون می شود. این دارو ها بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر گذاشته و به بهبود خلق و خو کمک می کنند.

کاربرد مونوآمین اکسیداز

از موارد مصرف مونوآمین اکسیداز می توان به درمان افسردگی های اضطرابی، افسردگی با علائم وحشت زدگی، اختلال پانیک و ترس های غیر طبیعی اجتماعی اشاره کرد. در بعضی از موارد پزشکان برای درمان درد های غیرمعمول صورت، اختلالات مقاوم تفکر، نورودرماتیت ها، نارکولپسی (حمله خواب)، میگرن و اختلال توجه مونوآمین اکسیداز تجویز می کنند.

عوارض مونوآمین اکسیداز

خشکی دهان، سر درد، اسهال یا یبوست، کاهش میل جنسی و یا نرسیدن به ارگاسم، افزایش وزن، مشکلات خواب و دشواری در دفع ادرار از جمله عوارض جانبی مصرف این دارو محسوب می شوند. این نوع ضد افسردگی ها با مواد غذایی زیادی همچون: آبجو، شراب، جگر مرغ، خورشت های کنسروی، سوسیس خشک، موز، گوجه سبز، کشمش، اسفناج و ماست تداخل دارد و باعث افزایش حالت تهوع و افزایش فشار خون می شود. همچنین این دارو ها با داروهای ضد احتقان و داروهای ضد سرفه بدون نسخه که حاوی افدرین، سودوافدرین یا دکسترومتورفان هستند؛ تداخل دارند و باعث افزایش فشار خون می شوند.

داروهای ضد افسردگی

داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین

یکی دیگر از انواع دارو های ضد افسردگی، داروهای مهار کننده بازجذب سروتونین است که معمولا برای درمان اختلالات روان ‌شناختی گوناگون کاربرد دارد. این دسته از ضد افسردگی ها به دلیل عوارض کم و تاثیر گذاری بالا، یکی از پرکاربرد ترین داروهای روان‌ پزشکی محسوب می شود. سیتالوپرام، اس‌ سیتالوپرام، سرترالین، پاروکستین و فلوکستین از انواع بازدارنده بازجذب سروتونین هستند.

عملکرد بازدارنده بازجذب سروتونین

عملکرد این نوع دارو ها به این صورت است که با جلوگیری و بازجذب انتقال دهنده عصبی سروتونین باعث افزایش این تنظیم کننده خلق و خو می شود. زمانی که سروتونین در بدن کاهش یابد، علائم افسردگی بروز می کند که با مصرف این دارو سروتونین در بدن افزایش می یابد.

کاربرد بازدارنده بازجذب سروتونین

داروهای مهار کننده بازجذب سروتونین برای درمان اختلالات روان ‌شناختی گوناگون به ویژه اختلالات افسردگی به کار برده می ‌شود. معمولا پزشکان برای درمان اختلالات جنسی به ویژه درمان انزال زودرس، اختلالات مرتبط با تروما و استرس مانند استرس پس از سانحه و درمان اختلالات اضطرابی که شامل اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وحشت‌ زدگی ،‌ اختلال اضطراب فراگیر از این نوع دارو تجویز می کنند. از دیگر کاربرد آن می توان به درمان اختلالاتی مانند اختلالات افسردگی و دو قطبی یا اختلالات وسواسی اجباری اشاره کرد.

عوارض بازدارنده بازجذب سروتونین

تمام داروها علاوه بر درمان و کاهش علائم، عوارضی نیز به همراه دارد. عوارض بازدارنده بازجذب سروتونین نسبت به سایر دارو های ضد افسردگی کم نیست اما از نظر شدت خفیف ‌تر است. بی ‌خوابی، مشکلات گوارشی، کاهش میل جنسی، بی ‌قراری و سرگیجه از رایج ترین عوارض مصرف این ضد افسردگی هستند که با گذشت زمان این علائم کاهش می یابند.

کلام آخر

داروهای ضد افسردگی با افزایش سروتونین در مغز باعث کاهش علائم افسردگی می شود. این دارو ها برای درمان طیف وسیعی از درمان اختلالات روان شناختی مانند بیماری وسواس، اضطراب فراگیر و فوبیا نیز کاربرد دارد. با توجه به اینکه داروهای ضد افسردگی انواع مختلفی دارند و هر یک از آنها با توجه به شدت علائم، طول و سیر بیماری و سابقه خانوادگی بیماری بستگی دارد؛ حتما باید با تجویز پزشک و زیر نظر آن مصرف شوند. همچنین داروهای ضد افسردگی ممکن است با دیگر دارو ها تداخل داشته باشد. به همین علت مصرف آنها زیر نظر پزشک باعث جلوگیری از تداخل دارویی می شود. روش ‌های درمانی دیگری نیز برای درمان افسردگی وجود دارند که می ‌توان با تشخیص پزشک آن ها را جایگزین داروها کرد یا در کنار هم از آن ها استفاده کرد تا اثربخشی داروها نیز چند برابر شوند و افسردگی سریع تر درمان شود. روان درمانی یکی از بهترین روش های درمان افسردگی است.

در صورتی که  خود و یا یکی از نزدیکان شما دچار افسردگی شده است برای جلوگیری از پیشروی و بهبودی سریعتر حتما نیاز است تا با یک مشاور در این باره صحبت کنید تا شما را راهنمایی کند، برای دریافت مشاوره  می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با مشاوران مرکز نوا مشاور تماس بگیرید.

 

  1. ضد افسردگی های سه حلقه ای چیست؟
  2. عملکرد ضد افسردگی های سه حلقه ای چگونه است؟
  3. کاربرد داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای چیست؟
  4. عوارض داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای چیست؟
  5. عملکرد مهارکننده های مونوآمین اکسیداز چگونه است؟
  6. کاربرد مونوآمین اکسیداز چیست؟
  7. داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین چیست؟
  8. عملکرد بازدارنده بازجذب سروتونین چگونه است؟
  9. عوارض بازدارنده بازجذب سروتونین چیست؟

 

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

داروهای ضد افسردگی

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

آخرین مقالات

پیمایش به بالا
Call Now Buttonتماس با مرکز مشاوره