هیپوکندریا

هیپوکندریا

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

هیپوکندریا

هیپوکندریا یا بیماری خود بیمار انگاری یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که در جریان آن فرد به طور مداوم ترس از بیمار شدن و یا بیمار بودن دارد.

در این اختلال افراد با دیدن نشانه های غیر مرتبط یک بیماری، نگرانی بیش از حدی نسبت به مبتلا بودن به آن بیماری از خود نشان می دهند.

بروز مشکلات روحی و جسمی از پیامدهای هیپوکندریا در افراد است. انجام اقدامات درمانی به صورت مستمر و بدون تجویز پزشک نیز از دیگر جوانب بیماری خود بیمار انگاری است.

در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با ابعاد مختلف هیپو کندریا و روش های مختلف تشخیص خود بیمار انگاری آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی پیرامون علائم آن و روش های درمان هیپوکندریا ارائه کنیم.

در ادامه با موضوعات زیر با ما همراه باشید:

هیپوکندریا

ابعاد هیپوکندریا از دید روانشناسان

هیپوکندریا یا ترس از بیمار بودن، از انواع اختلالات اضطراب است. این بیماری با ترس دائمی و جستجوی ریزبینانه پیرامون عدم دارا بودن نشانه های بیماری در افراد توام است.

افراد مبتلا به هیپوکندریا عمدتا از روبرو شدن با کسانی که بیمار هستند هراس شدیدی دارند و حتی با اندیشیدن به جوانب آن دچار ترس و استرس شدید می شوند.

از انواع ابعاد هیپوکندریا که بر اساس تحقیقات روانشناسان یافت شده، موارد زیر است:

  • بعد درمان طلب: در این نوع از ابعاد هیپو کندریا، افراد حساسیت زیادی در استفاده از خدمات درمانی و انجام بررسی های سلامتی دوره ای دارند.
    این افراد همواره در صدد مصرف داروها و فراورده های دارویی بدون نیاز لازم هستند.
  • بعد درمان گریز: در این دسته اکثرا افرادی قرار دارند که به دلایل مشخص و یا نامشخصی تمایلی برای درمان بیماری های خود ندارند.
    مواجهه با پزشک و محیط درمانی از جمله مطب و بیمارستان ها می تواند استرس و اضطراب را در این افراد به شدت بیشتر کند.

تشخیص خود بیمار انگاری

بروز اختلالات هراس در افراد عمدتا بواسطه دلایل مشخصی است. این عوامل می توانند در کودکی ایجاد شوند و در بزرگسالی به نهایت شدت خود که همان هیپوکندریا است برسند.

همچنین ممکن است فرد به علت تجربیات تلخی که روند بیماری های قبلی و نحوه درمان آن ها داشته است، دچار این عارضه شود.

متخصصان برای تشخیص خود بیمار انگاری و یا تشخیص هیپوکندریا از برخی از روش های زیر استفاده می کنند:

  • بررسی نتایج حاصل از پرسشنامه پیرامون علل و شرایط ایجاد ترس از بیماری
  • بررسی شرایط خانوادگی و محیط اطراف بیمار
  • تجزیه و تحلیل خاطرات ناخوشایند فرد
  • زمینه های ارثی و انتقالی
  • ترس های دوران کودکی

 

با فوبیا ، انواع آن  و روش های درمانی فوبیا آشنا شوید

رایج ترین علائم هیپوکندریا

هیپوکندریا عمدتا با علائم و نشانه هایی همراه است که این نشانه ها ممکن است در برخی از افراد به صورت انکاری و پنهانی وجود داشته باشد و یا از طریق اعتراضات و تظاهر های واقعی بروز پیدا کند.

از رایج ترین علائم هیپوکندریا موارد زیر است:

  • ترس های دائمی و شدید در مواجهه با درمانگاه ها و کادر درمانی
  • پرهیز از ملاقات بیماران و عیادت از آن ها
  • حساسیت شدید نسبت به سلامتی
  • استرس و اضطراب پیرامون عدم ابتلا به بیماری های ویروسی
  • معاینه وسواس گونه بدن خود برای اطمینان از عدم وجود بیماری

هیپوکندریا

علت ترس از خود بیمار انگاری

علل ایجاد هیپوکندریا در افراد مختلف، متفاوت و گوناگون است. این علل ترس از خود بیمار انگاری می تواند از کودکی افراد و با یک تجربه تلخ شروع شود.

همچنین متخصصان شاهد بروز بیماری هیپوکندریا در افراد بواسطه شرایط محیطی و عدم اعتماد به نفس کافی هستند. مهمترین علت ترس از خود بیمار انگاری شرایط محیطی است.

از دیگر علل ایجاد هیپوکندریا موارد زیر است:

  • اطرافیان: داشتن والدین و اطرافیانی که از بیماری های مختلف به شدت هراس دارند و با طرز تفکر کاملا منفی و استرس زا، کودک خود را پرورش می دهند، علت مهمی در ایجاد هیپوکندریا در افراد است.
  • تجربیات ناخوشایند: هنگامی که افراد در جریان فرآیند درمان بیماری های خود شاهد تجربیات تلخ و آزار دهنده باشند، نسبت به تکرار بیماری و تجربه دوباره خاطرات تلخ خود به شدت واکنش های منفی نشان می دهند.
  • عدم اعتماد به نفس: نداشتن اعتماد به نفس کافی و عدم مقبولیت در نزد اطرافیان سبب می شود تا افراد مبتلا به هیپوکندریا دائما خود را بیمار تلقی کنند و از توجه دیگران بواسطه این عامل بهره مند شوند.
  • بیماری های روحی: خطرناک پنداری بیماری های ساده و حساسیت بیش از حد بر روی تغییرات جسمی می تواند عامل ایجاد هیپوکندریا در افراد باشد. وسواس های فکری نیز در این عامل به شدت تاثیر گذار هستند.

عوارض ابتلا به هیپوکندریا

افرادی که دچار خود بیمار انگاری هستند، در اکثر موارد شرایط نامطلوبی را از بعد روانی و آرامشی تجربه می کنند. این احساسات ناخوشایند می تواند در صورت عدم درست و به موقع برای درمان، در فرد شدت پیدا کند.

شدت پیدا کردن این عوامل باعث ایجاد آسیب ها و عوارض زیادی برای فرد می شود. از رایج ترین عوارض ابتلا به هیپوکندریا موارد زیر است:

  • محدودیت در ارتباط با دیگران
  • استرس و اضطراب دائمی
  • مشکلات قلبی
  • بروز بیماری های روحی
  • از دست دادن اعتماد به نفس
  • از دست دادن موقعیت های کاری و اجتماعی
  • اتلاف وقت و هزینه برای پیگیری های دائمی سلامتی

مراحل و روش های درمان هیپوکندریا

درمان خود بیمار انگاری همانند سایر درمان های اختلال هراس نیازمند به شناسایی دقیق و همه جانبه بیماری از سوی روان درمانان و روانشناسان دارد.

هنگامی که اطلاعات کافی پیرامون منشاء بروز هیپوکندریا در افراد مشخص شد، مراحل درمانی و جلسات مشاوره کنترل استرس برای افراد آغاز می شود.

از رایج ترین مراحل و روش های درمان هیپوکندریا موارد زیر است:

  • درمان های شناختی: ابتدایی ترین مرحله برای درمان هیپوکندریا از نظر روانشناسان، درمان شناختی است. هنگامی که افراد شناخت دقیق و گسترده پیرامون ماهیت عارضه ای که به آن مبتلا هستند، پیدا می کند سعی در تغییر رفتار خود خواهند کرد.
    همچنین بروز حساسیت های شدید با دیدن نتایج مثبت درمانی در دیگر افراد مبتلا به خود بیمار انگاری، به تدریج کاهش می یابد.
  • درمان های دارویی: زمانی که شدت بیماری در فرد آنقدر زیاد شده باشد که روانشناسی و ارائه خدمات شناختی نتیجه ای برای فرد نداشته باشد، متخصصان اقدام به تجویز داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی برای کنترل بیماری در فرد می کنند.
    این داروها همزمان با دیگر روش ها برای درمان قطعی هیپوکندریا مورد استفاده قرار می گیرند.
  • درمان های کنترلی: کنترل استرس و اضطراب ناشی از هیپوکندریا توسط خود فرد، از نتایج بکارگیری تکنیک های کنترل احساسات است.
    در این روش فرد می آموزد که چگونه احساسات خود را در مواقع خطر کنترل کند و نسبت به حساسیت های خود تا حدودی بی توجهی نشان دهد.

در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را با ابعاد مختلف هیپو کندریا آشنا کنیم و پیرامون علل ایجاد خود بیمار انگاری در افراد، اطلاعات مفیدی ارائه کنیم.

در صورتی که پیرامون هر یک از موارد فوق دچار ابهام و یا اشکالی شدید و یا نیازمند به دریافت اطلاعات تخصصی پیرامون درمان خود بیمار انگاری و درمان هیپوکندریا هستید، می توانید با متخصصان ما در مرکز الو سلام مشاور تماس حاصل فرمایید.

الو سلام مشاور پایگاه امن و اطلاع رسان دقیقی است که شما را برای دستیابی به بهترین موفقیت های تحصیلی و سلامتی یاری می کند.

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

هیپوکندریا

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

آخرین مقالات

پیمایش به بالا
Call Now Buttonتماس با مرکز مشاوره