علت فوبیا

علت فوبیا

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

علت فوبیا

علت فوبیا و ریشه اصلی بوجود آورنده آن سالهاست موضوع اصلی تحقیقات روانشناسان و فعالان در این حیطه است. فوبیا اختلال رفتاری است که به سبب ترس شدید و هراس ناگهانی از برخی از موضوعات و یا برخی از موجودات،‌ در فرد ایجاد می شود.

متناسب با ماهیت و نوع فوبیایی که فرد را با خود درگیر می کند، طبیعتا علل بوجود آورنده آن نیز متفاوت است. بررسی اصلی ریشه فوبیا یکی از اقدامات اصلی و اولیه ای است که در فرآیند درمان آن، توسط روانشناسان و یا در برخی از موارد توسط روانپزشکان انجام می شود.

در این مقاله قصد داریم تا به صورت اختصاصی به علت فوبیا و عواملی که سبب بوجود آمدن آن در افراد می شود بپردازیم و ریشه فوبیا را از منظر متخصصان بررسی نماییم.

در ادامه با موضوعات زیر با ما همراه باشید:

علت فوبیا

شناسایی انواع شاخه های فوبیا

فوبیا (Phobia) که همان اختلال هراس زدگی است، نوعی واکنش شدید رفتاری تلقی می شود که افراد در موقعیت های مختلف با مواجه شدن با شرایط و یا موجودات خاص به صورت ترس شدید از خود بروز می دهند.

منبع ترس ممکن است هر چیزی باشد و گاهی حشرات و جانوران و در برخی دیگر از موارد شرایط و موقعیت های محیطی عامل ایجاد فوبیا در افراد می شود.

ترس شدید از برخی از مسائل می تواند آرامش را در زندگی فرد تحت الشعاع قرار دهد و سبب بر هم خوردن نظم طبیعی انجام فعالیت های روزمره در افراد مبتلا به فوبیا شود.

از آسیب های رایجی که اختلال هراس به افراد وارد می کند، تقویت روحیه خود کشی و خلاص شدن از استرس ناشی از فوبیاست. این آسیب اصلی ترین عاملی است که سبب ایجاد تحقیقات گسترده در این زمینه و بررسی و شناخت ریشه فوبیا در افراد توسط محققان شده است.

شناخت نوع فوبیا می تواند در مراحل اولیه تاثیرات مثبت و سرعت بیشتری در جهت درمان آن داشته باشد. شاخه های اصلی فوبیا که به شاخه های سه گانه فوبیایی شهرت دارند شامل موارد زیر هستند:

  • فوبیای خاص: ترس از برخی از اجسام و یا حیوانات خاص، ترس از خون و ترس از محیط های طبیعی در حیطه فوبیای خاص دسته بندی می شوند.
  • آگورافوبیا: در این نوع از فوبیا افراد بواسطه روحیات و ذهنیاتی که پیرامون برخی از محیط ها دارند، که منشاء اصلی آن ها حوادث و یا اتفاقات ناگوار است، دچار فوبیا می شوند.
  • فوبیای اجتماعی: اصلی ترین عاملی که در این نوع از فوبیا افراد را آزار می دهد، کمبود و یا عدم داشتن اعتماد به نفس برای حضور در جمع ها و یا برقراری ارتباط با دیگران است.

بررسی علت فوبیا و مکانیسم آن

شناخت علت فوبیا و بررسی ریشه فوبیا سال های سال است که توسط محققان مورد بحث و جستجو قرار گرفته است. اما منشاء اصلی ایجاد فوبیا یکی از موضوعاتی است که هنوز به صورت کامل و دقیق مشخص نشده و نیازمند به تحقیقات ادامه دار و بررسی روش های مختلف برای کشف آن است.

بسیاری از عوامل سبب ایجاد فوبیا در افراد می شوند که از مهمترین آن ها موارد زیر است:

  • استعداد های ژنتیکی
  • تاثیرات آمیگدال
  • دستورات مخ و تحریک پردازش های عاطفی
  • افسردگی
  • بیماری اسکیزوفرنی
  • عوامل محیطی
  • تاثیرات فرهنگی

ارتباط عملکرد آمیگدال و بروز فوبیا در افراد

آمیگدال (Amygdala) قسمتی از مغز است که در نواحی لوب گیجگاهی قرار دارد. هنگامی که افراد با منابع ترس روبرو می شوند، این توده شروع به ارسال پیام های عصبی می کند.

این عضو مغز عمدتا هورمون هایی را از خود متصاعد می کند که سطح تکانشی و پرخاشگری را در افراد بالا می برد. درک اهمیت مراقبت از خود و توجه به هشدارهای سلامتی در مواضع خطر، عملکرد اصلی این عضو است.

در ارتباط با فوبیا، آمیگدال می تواند محرک ها و نورون های مرتبط با واکنش های عصبی را فعال کرده و نهایتا منجر به ترشح کورتیزول شود.

ارتباط دادن یک محرک عصبی با یک محرک منفی که منجر به بروز ترس و فرار در افراد می شود، اصلی ترین عاملی است که از آمیگدال انتظار می رود. ترشح بیش از حد هورمون های آمیگدال می تواند استعداد افراد را برای ابتلا به فوبیا بالا ببرد.

 

ژنتیک و فوبیا

به طور کلی می توان گفت که ژنتیک عامل مهم و تعیین کننده برای ابتلا به فوبیا در افراد است. کسانی که از نظر ژنتیکی و جنسیتی هراس ها و ترس هایی را از اطرافیان خود دریافت می کنند، واکنش های شدید تری در مواضع ترس از خود بروز می دهند.

مثال بارزی که می توان برای ارتباط ژنتیک و فوبیا در نظر گرفت این است که بانوان عمدتا بواسطه شخصیت و بعد روانشناسی خود از جانوران و حیوانات می ترسند و این امر به ارتباط مستقیم ژنتیک و فوبیا باز می گردد.

همچنین در بسیاری از تحقیقات، روانشناسان شاهد به ارث رسیدن فوبیا از طریق دی ان ای و خون دو قلو های همسانی که در شرایط متفاوت رشد کرده اند بوده اند.

این دو قلو ها عمدتا با وجود شرایط مختلف زندگی و محیطی، نسبت به محرک های مشابه، فوبیای یکسانی از خود بروز می دهند.

عوامل فرهنگی ایجاد فوبیا

از دیگر علل ایجاد فوبیا، شرایط فرهنگی است. کسانی که در گروه های مختلفی در حال فعالیت هستند بواسطه عدم تمایل به ترک گروه ها و یا طرد شدن از سوی سایر همگروهی های خود، فوبیای ترس از ناراحت کردن دیگران را دارند.

این نوع از فوبیا در برخی از کشورها به دلیل فرهنگ متفاوت بیشتر و نمایان تر است. مثال بارز در این زمینه فرهنگ متفاوت کشور ژاپن است که با وجود هر مشکلی در روند اداره کشور، به سرعت اقدام به عذر خواهی می کنند و در بسیاری از موارد دست به خودکشی می زنند.

عوامل اجتماعی پدید آورنده فوبیا

ایجاد ترس هایی که بواسطه آموزش های ناصحیح در کودکی شکل گرفته اند، در بزرگسالی و در ارتباط با سایر افراد می تواند منجر به فوبیا شود.

ترس از دست دادن ثروت و یا فقیر بودن، ترس مواجهه با برخی از وقایع ناخوشایند زندگی مانند خیانت و … نیز می تواند علت فوبیا از نظر اجتماعی در بزرگسالی باشد.

ترس از صحبت کردن در میان افراد دیگر و ترس از انجام اشتباه و سوء تفاهم از اصلی ترین عوامل اجتماعی پدید آورنده فوبیا است.

در این مقاله سعی کردیم تا انواع علت فوبیا را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهیم. همچنین به بررسی ریشه فوبیا که عمدتا به صورت ژنتیکی در افراد وجود دارد پرداختیم.

در صورتی که پیرامون موارد فوق سوال و یا ابهامی دارید و یا نیاز به راهنمایی های تخصصی تری برای شناخت و درمان آن دارید می توانید با مشاوران و کارشناسان آگاه ما در الو سلام مشاور تماس حاصل فرمایید.

این متخصصان شما را در تحلیل پایه و ابتدایی فوبیای موجود یاری می کنند و کلیه راه های برطرف کردن آن را بر اساس فرآیند درمان در اختیارتان قرار می دهند. الو سلام مشاور پایگاه امن و مطمئن شما برای دستیابی به سلامتی روحی و کسب موفقیت های تحصیلی است.

شماره تماس نوا مشاور

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با نوا مشاور تماس بگیر

علت فوبیا

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما میتوانید با تکمیل فرم زیر، منتظر تماس همکاران ما باشید!

آخرین مقالات

پیمایش به بالا
Call Now Buttonتماس با مرکز مشاوره